Kvinnliga rockartister

Kvinnliga rockartister

13th oktober 2020 Av av tilda

Trots att rockmusiken ser ut att bestå främst av män finns det flera kvinnliga rockartister. Anledningen till varför många av dessa inte är lika välkända beror lite på att rockmusiken ansågs vara rätt ”våldsam” och på så sätt kopplat främst till män. Men allt eftersom musiken växt och utvecklats under åren har fler och fler kvinnliga artister dykt upp inom genren.

Patty Smyth

Patty Smyth föddes år 1952 i New York och är en amerikansk rocksångerska. Hon blev först känd på 1980-talet som sångerska i Scandal men bestämde sig för att satsa som soloartist. På slutet av 1980-talet debuterade hon med albumet Never Enough. På 1990-talet kom hon ut med hits som ”Look What Love Has Done” och ”Sometimes Love Just Ain’t Enough”.

Janis Joplin

En annan välkänd kvinnlig artist som kom ut med en hel del låtar inom rockgenren var Janis Joplin. Joplin föddes i Texas år 1943 och var under 60-talet en av de största sångerskorna. Hon blev känd för bland annat sin unika röst som går att beskriva som känslig och hes. Joplin började sjunga redan som tonåring, men då var fokusen främst på folkmusik och blues. Det var först på mitten av 60-talet som Joplin började med mer rockmusik. Det var tack vare att hon blev frontfigur i bandet Big Brother and the Holding Company. En av de mest kända låtarna hon spelade in tillsammans med bandet var ”Piece of My Heart”. Hon bestämde sig dock för att lämna bandet efter endast några år för att satsa på en solokarriär. Hon startade ett kompband och turnerade både Europa och Nordamerika år 1969. Samma år uppträdde hon dessutom på Woodstockfestivalen.