Rockmusik och mode

Rockmusik och mode

11th januari 2021 0 av tilda

Lika länge som rockmusik funnits på scenen har ett visst rockmode funnits, som dessutom format ungdomsåren hos flertalet generationer. Särskilt hade detta en stor effekt på 1950- och 1960-talet. Rockmodet har heller aldrig riktigt blivit omodernt utan har fått allt fler anhängare i fler kretsar. Mycket tack vare att musikstilen är bred och når ut till en stor publik.

Olika typer av stilar

Rockmusiken utvecklas förstås hela tiden och det har funnits många olika stilar och musikgrenar inom den. Det här gäller även typisk klädsel och hårfrisyrer som varit förknippad med den. Idag är det inte lika lätt att urskilja vad som hör till den, som för femtio år sedan. Förmodligen har betydelsen av exakt vilka kläder man bär, för att lyssna på rockmusik, inte en lika stor genomslagskraft. Idag kan en rockfantast lika gärna köpa sina kläder hos johnells.se som säljer mer stilrena kläder, som Canada Goose-jackor och kostymjackor från Tiger of Sweden. Den går alldeles utmärkt att samtidigt vara en hårdrockare i hjärtat. På 50- och 60-talet hade rockmusiken en liten annan funktion, då det samtidigt gällde att bryta sig loss från väldigt stöpta normer i samhället, som talade om exakt vad människor skulle göra och förvänta sig. Idag har vi ett öppnare samhälle, och då fyller inte rockmusiken samma behov, även om den istället kan utvecklas som renodlad musik. Men ännu lever rockmodet, fast det är mer spretigt.

Jeansens betydelse

Ett plagg som sedan Elvis dagar haft en stor betydelse inom rockmusiken är naturligtvis jeansen. Ofta med en svart skinnjacka. Där någonstans finns själva hjärtat i rockmodet. Tänker man på filmer som Ung rebell, eller Easy Rider, är det lätt att också föra motorcykelmodet till denna musikform. Skinnjackan bör vara sliten, och jeansen tighta. Vill man ha rätt rockmode idag, gäller svarta jeans. Tillsammans med en bandtröja och en läderjacka kan det inte gå fel. Men för den som vill ha en helt annan klädstil är de goda nyheterna att rockmodet går att anpassa precis som man vill.

Hårstilar

När det kommer till klassiskt rockmode tänker nog många på en klassisk Elvisfrisyr. Men rockmodet har förstås utvecklats i fler riktningar än så. Inom hårdrocken har långt hår i alla möjliga former varit populärt. Tänker man på band som Guns N’ Roses, eller Kiss, ser man naturligtvis rejäla kalufser framför sig. Det är inte heller de mest praktiska frisyrerna att ha när man inte är på konsert. Det har aldrig riktigt funnits en och samma hårstil som gällt för alla musikstilar. Gemensamt har varit att de har haft ett uttryck som ligger långt bort från vuxenvärldens mer välkammade, och kanske ”jobbanpassade” frisyrer. Man har velat signalera något vildare och kanske i viss mån också friare.